Antioxidanter - kroppens försvar mot fria radikaler
Antioxidanternas uppgift i kroppen är att
neutralisera och skada så kallade fria radikaler som ständigt
bildas i samband med energimetabolismen i våra celler.
Experimentella studier har visat att fria radikaler bl.a. kan skada
det genetiska materialet i cellerna (DNA), förändra funktionen hos
viktiga proteiner och oxidera fleromättade fetter. De startar
destruktiva processer som kan ge upphov till ohälsa och sjukdom.
Exempel på tillstånd som är kopplade till oxidativ skada från
fria radikaler: åldrande, cancer, Alzheimers sjukdom,
åderförkalkning, hjärt-kärlsjukdom, inflammatoriska tillstånd,
grå starr, reumatism.
Frukt och grönsaker, bra och naturlig källa till antioxidanter
Frukt och grönsaker innehåller många olika
typer av antioxidanter. De mest kända är vitamin C och E och
betakaroten. Innehållet i vissa mineraler är också viktigt. Alla
dessa ämnen behövs också för andra biokemiska funktioner och
livets överlevnad och är därför viktiga näringsämnen, dvs. vi
kan inte vara utan dem. Vår diet innehåller dock många andra ämnen
som är mycket potenta antioxidanter. Det finns huvudsakligen två
grupper som nämns, karotenoider och flavonoider. Karotenoider är
gula och röda växtfärger där karoten i morötter och lykopen i
tomater är mest kända. Lykopen är dubbelt så effektivt som
betakaroten. Flavonoider finns också i grönsaker och frukter men
också i te, rött vin och fruktjuicer. Grönt te har cirka 6 gånger
mer antioxidant effekt än svart te.